Alina PavelAlina PavelAlina PavelAlina Pavel
  • Despre ce este vorba aici?
  • Relația de cuplu
  • Relația cu copiii
  • Alte relații
  • Așa ajungi la mine

Mituri în relația de cuplu – te ajută sau mai mult te împiedică?

noiembrie 29, 2017No commentsAlina Pavel

E doar impresia mea sau au început să apară din ce în ce mai multe sfaturi despre cum să-ți repari ”rapid” relația de cuplu? Cărți, reviste, bloguri, n-am văzut încă show-uri tv, dar nu e timpul trecut, toate îți arată cel puțin o cale de a avea relația de cuplu la care visezi – soluții simple, ușor de pus în aplicare.

La fel ca în curele de slăbire, pe care tot acolo le găsești, primești soluții simple care, în final … NU dau rezultate.

Adevărul este că există foarte mult ”folclor” referitor la metodele pe care le poți aplica, astfel încât să ai o relație de cuplu exact așa cum visezi. Unele dintre acestea sunt de ajutor, dar unele mai mult strică, mai ales când te blochează într-o anumită poziție sau rol. Și, mai mult decât atât, te împiedică să fii flexibilă și să vezi ce anume te-ar ajuta mai mult decât a urma unele sfaturi, de multe ori nedocumentate.


Hai să vorbim astăzi despre 4 mituri despre relația de cuplu, care uneori te pot împiedica să ai relația de cuplu pe care ți-o dorești!

Miturile sunt chestii dăunătoare relației tale de cuplu, pentru că te pot duce pe o cale greșită sau, mai rău, te fac să crezi că problemele tale sunt fără rezolvare.

Ei bine, voi încerca să separ mitul de realitate, utilizând cercetările făcute de Dr. Gottman, pe care le-a expus în ”Cele șapte principii pentru a face o căsnicie să funcționeze”, și despre care poți afla mai multe aici.

 

 


1. Ascultarea activă când aveți un conflict vă va salva relația.

Nu știu dacă ai observat, dar unul dintre lucrurile cel mai des promovate este buna comunicare în cuplu. Ascultarea activă este o mare parte din această comunicare.

Mai exact, ascultându-l pe celălalt cu adevărat este cheia către o relație de cuplu fericită și de durată. Din punctul meu de vedere acesta e un mit.

Bineînțeles că ascultarea activă este o abilitate foarte importantă, dar doar asta nu va face mare lucru. Chiar și cei care au o relație fericită mai au episoade de ceartă și scandal, dar asta nu înseamnă că relația lor se va duce de râpă.

Nu vreau să spun că nu-i important cum sau de ce vă certați, dar mai important e să ai în vedere permanent respectul și afecțiunea față de partenerul tău. Asta te va ajuta să auzi cu adevărat ce are de spus când vă certați și chiar să reușești ”să te pui în papucii lui”. Poate că nu ești de acord cu el, dar cu siguranță îl vei înțelege mai bine și vei păstra căile de discuție deschise.


2. Activitățile comune vă țin împreună.

Depinde cum vă manifestați când sunteți implicați în acele activități! De exemplu, am niște prieteni cărora le place să meargă cu bicicletele. Amândoi adoră natura și plimbările lungi și ieșeau împreună și înainte de a avea bicicletele. Numai că, de când au biciclete, ieșirile s-au transformat într-o competiție continuă și ajung de fiecare dată să se certe.

Uneori, spiritul de competiție scoate ce-i mai rău din noi.

Așa că, dacă observi că activitățile comune fac mai mult rău decât bine, încearcă să-ți dai seama ce anume nu funcționează cum trebuie. Fie schimbi mediul, fie schimbi activitatea. Sau vă puteți implica în activități separat și faceți din povestirea acestora activitatea voastră comună.


3. Evitarea conflictelor îți va distruge relația.

Într-o relație, a spune ceea ce nu-ți convine nu e tocmai ușor. Cel mai adesea preferăm să punem de o parte ceea ce ne deranjează. Nu spui imediat poate pentru că nu e momentul potrivit, sau poate crezi că se va rezolva în timp, sau poate uneori nici nu-ți dai seama cât de mult te deranjează.

Eu nu zic să ajungi la ceartă pentru cel mai mic motiv, dar din păcate, ceea ce nu spui se adună, se inflamează din ce în ce mai tare și, când izbucnește, ajunge să rupă totul în cale.

O metodă de a evita acest lucru e să te retragi în momentul în care simți că te deranjează ceva, să analizezi cu atenție și, când v-ați calmat amândoi să discutați problema respectivă. Nici nu-ți dai seama cât de multe poți rezolva doar abordând problema la momentul potrivit și folosind tonul potrivit.


4. Bărbații nu sunt, prin natura lor, monogami.

Există anumite teorii care spun că bărbații, prin natura lor, sunt vânători și au nevoie de a-și demonstra vitalitatea și virilitatea prin cuceriri succesive. Mai mult, au nevoia nativă de a-și ”împrăștia sămânța”, astfel încât să aibă cât mai multe șanse de procreere și de a perpetua specia.

În schimb, femeia are nativ tendința de a-și îngriji puii și de a-l ține pe bărbat lângă ea, cu scop de protecție.

Concluzia acestor teorii este că bărbații sunt creați să aibă mai multe aventuri.

În timpurile pe care le trăim, aceste teorii se pare că nu mai au valabilitate. Un studiu al lui Annette Lawson, de la Universitatea din California – Institutul Berkeley’s pentru Dezvoltare Umană arată că, de când femeile muncesc, cot la cot cu bărbații, numărul femeilor care au aventuri în afara relațiilor este în continuă creștere. Ceea ce rezultă este că  probabilitatea de a avea o aventură e corelată cu disponibilitatea unui potențial partener.

Mai exact, și femeile și bărbații înșeală în egală măsură, ca rezultat al proastei relații pe care o au acasă și în funcție de ce partener disponibil întâlnesc.

Așa că, fii atentă la ceea ce se întâmplă la tine acasă, astfel încât, măcar primul motiv să fie eliminat.


Acestea au fost cele 4 mituri asupra cărora te invit să reflectezi și nu ezita să-mi spui dacă ți-a venit în minte vreun moment în care unul dintre acestea te-a ajutat sau unul în care mai mult te-a împiedicat.

Cu mult drag,

Alina

PS  Nu uita, dacă nu ai făcut-o încă, poți descărca de aici ghidul gratuit,  ca să afli cum să eviți micile neînțelegeri care distrug chiar și cele mai faine relații!
Află în 3 pași cum trebuie să-i vorbești celui de lângă tine, ca să te și audă.

 

 

 

Previous post Cât de des vă certați? Elimină 3 dintre cele mai comune motive de ceartă! Next post 4 de la ea + 4 de la el = o relație de cuplu fericită!

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
Află în 3 pași cum trebuie să-i vorbești ca să te și audă!
Descarcă ghidul gratuit ca să afli cum să eviți micile neînțelegeri care distrug chiar și cele mai faine relații!
Datele private sunt strict confidențiale

Articole recente

  • 4 de la ea + 4 de la el = o relație de cuplu fericită!
  • Mituri în relația de cuplu – te ajută sau mai mult te împiedică?
  • Cât de des vă certați? Elimină 3 dintre cele mai comune motive de ceartă!
  • Ce vrea defapt copilul tău de la tine?
  • Singurătatea din cuplu. Ce poți face să nu mai simți așa ceva?

Comentarii recente

  • ora exacta la Un copil leaga sau destrama cuplul?
  • Alina Pavel la Doar de asta are el nevoie ca sa fie fericit
  • Silv la Doar de asta are el nevoie ca sa fie fericit
  • Horia la Fata lu’ tata se marita cu baiatu’ lu’ mama
  • Alina la Cele 3 lucruri care dauneaza grav unei relatii

Ultimele articole publicate

  • 4 de la ea + 4 de la el = o relație de cuplu fericită! decembrie 8, 2017
  • Mituri în relația de cuplu – te ajută sau mai mult te împiedică? noiembrie 29, 2017

Ce mai pot face pentru relația mea?

We hate spam as much as you do!
Datele tale sunt în siguranță la mine

Detalii contact

0764-45 68 20
consiliere@alinapavel.ro
Email
Facebook
Alina Pavel - Toate drepturile rezervate - 2016