Mie mi se întâmplă câteodată să simt o stare de nefericire inexplicabilă. Mă uit la viața mea și-mi dau seama că am tot ceea ce mi-am dorit și chiar mai mult. Și totuși simt o stare de nefericire și singurătate, pe care nu numai că nu mi le pot explica, dar mi-e și rușine să povestesc cuiva despre ele. M-ar crede nebună, nu?
Experții spun că singurătatea în cuplu este una dintre cele mai dureroase trăiri. Mai ales atunci când este inexplicabilă. Când aparent totul merge bine între voi.
Apariția acestui sentiment poate fi legată de neîmplinirea unei nevoi relaționale. O să-ți povestesc un pic despre aceste nevoi relaționale și apoi o să revin să-ți arăt unde te poți uita când treci prin asemenea momente inexplicabile.
Richard Erskine, cel care a pus bazele școlii de Psihoterapie Integrativă, spune că suntem ființe relaționale de la naștere, pe perioada copilăriei, a vieții adulte și până la moarte. El este cel care a pus un con de lumină asupra nevoilor relaționale pe care le avem fiecare dintre noi și a necesității împlinirii acestor nevoi.
Aceste nevoi sunt în număr de 8 și o să încerc să dau câte un mic exemplu pentru fiecare ca să vezi despre ce este vorba:
De exemplu, la un moment dat, am decis că vreau să-mi schimb total domeniul de activitate. Faptul că soțul meu a acceptat acest lucru, m-a susținut și nu mi-a spus că mai bine n-aș face asta că implică riscuri, a împlinit această nevoie de siguranță.
Visul meu este să devin scriitoare – deși acum pare un vis, niciodată soțul meu nu mi-a spus că o prostie – mai mult, citește ceea ce scriu și mă încurajează s-o fac mai des, ceea ce împlinește această nevoie de validare. Cred că această nevoie e legată foarte mult de nevoia de a nu fi judecat.
Și nu este vorba de situația în care dacă eu nu pot fi un weekend alături de copii, știu sigur că mă pot baza pe soțul meu să aibă grijă de ei așa cum aș face-o eu. Ci este vorba de faptul că el este alături de mine și mă încurajează în evoluția mea, ceea ce mă face să mă simt acceptată cu nevoile, dorințele și idealurile mele.
Aș alege aici, ca exemplu, chiar acea stare de singurătate de care am pomenit la început – când am pomenit prima dată de acest sentiment straniu, m-am simțit ușurată să aflu că și soțul meu a trecut prin asemenea stări inexplicabile. Am avut sentimentul că nu sunt defectă, că și altcineva a mai trecut pe acolo și a depășit momentul.
Pot spune în relația de cuplu dacă nu-mi place ceva, dacă am alte preferințe și nu mă simt expulzată din relație și nici judecată pentru asta.
Știi ce se spune că schimbarea unui sistem începe cu schimbarea unui element din sistem? Exact așa a fost și în relația mea – treptat am început să văd că ceea ce am schimbat în mine s-a reflectat și în soțul meu și m-am bucurat de acest lucru. A împlinit nevoia mea de a avea impact asupra lui.
Am uneori nevoie să primesc un semn că exist, că sunt importantă, dar care să vină fără să-l cer. E ca o nevoie ca cel de lângă mine să mă vadă. Când primesc o îmbrățișare, flori sau alt fel de atenție fără vreun motiv anume, fără urmări – doar un moment singular, care îmi satisface mie această nevoie.
Dacă această nevoie nu e împlinită te simți foarte frustrată și neîmplinită. E ca atunci când tu ai chef să faci dragoste și el e prea obosit în seara aia – înțelegi, dar nu înseamnă că nu te simți respinsă.
Aceste nevoi există, nu trebuiesc musai împlinite, dar te ajută în evoluție și dezvoltare, iar ordinea lor este diferită pentru fiecare.
Și acum revin la ce poți face când treci prin asemenea momente de singurătate și nefericire inexplicabile.
Una dintre explicații este că, deși aceste nevoi sunt satisfăcute în cuplu, poate că nu sunt satisfăcute în relația cu tine însăți. Căci și aceea e o relație, una chiar foarte importantă.
Acum te invit să te întorci la aceste nevoi și să te uiți câte dintre ele sunt satisfăcute din punct de vedere al propriei persoane.
De exemplu, cât de multă atenție ai acordat definirii sinelui tău, afirmării personale? Sau cât de multă siguranță îți oferi sau cât de mult te accepți tu pe tine?
În final, te invit să-ți iei câteva momente, să-ți faci propria ierarhie a nevoilor și să observi câte dintre aceste nevoi sunt împlinite în viața ta, mai ales în relația cu tine.
Cu drag,
Alina
PS Nu uita, dacă nu ai făcut-o încă, poți descărca de aici ghidul gratuit, ca să afli cum să eviți micile neînțelegeri care distrug chiar și cele mai faine relații!
Află în 3 pași cum trebuie să-i vorbești celui de lângă tine, ca să te și audă.
Ce mai pot face pentru relația mea?