Cu toată nebunia din viața noastră de zi cu zi, suntem foarte mult părinți și uităm adesea să fim parteneri ai relației noastre de cuplu. Dar chiar și așa, fiind părinți foarte implicați, se pare că uităm defapt singurul lucru pe care-l vrea copilul de la părinții lui.
Iar astăzi o să-ți vorbesc despre ce anume e nevoie să schimbi în relația ta de cuplu, astfel încât să satisfaci această nevoie de bază a copilului tău.
Cei doi pleacă dimineața de acasă, merg la serviciu și, în drum, lasă copilul la grădiniță sau la școală. Toți, ușor adormiți în mașină, ascultă radio, fără prea multă conversație între ei. Sau cel mult stabilesc lucrurile pe care le au de făcut după amiază.
La job, fiecare se concentrează să dea tot ce poate, fie să mute munții din loc, fie să nu se certe cu șeful cel nesuferit, fie să treacă vremea mai ușor să poată pleca acasă – fiecare după posibilități.
Seara, ajung acasă obosiți, dar copilul îi ia de buni. El vrea să se joace sau să petreacă timp cu părinții. Cei care au copii la școală au teme de făcut sau verificat. Sau mai știu eu ce proiect pentru care cel mic are indicație prețioasă de la Doamna să-l facă în colaborare cu părinții, ca să întărească relația părinte-copil.
Sunt chiar norocoși dacă au copii care au învățat să se spele singuri, să se îmbrace singuri și mai ales care să doarmă singuri.
Și apoi puțin TV sau citit, poate o bere sau un pahar de vin, duș și apoi cad lați în patul lor cel de toate serile.
Nu mai vorbesc și de celelalte activități extra, tot seara sau în weekend: gătit, spălat/călcat rufe, curățenie și alte activități din astea super distractive, sau mai ușoare, cum ar fi un joc sau un film, tot cu copilul.
Și timpul pentru relația lor de cuplu care este între toate acestea? Poate doar atunci când nevoile fiziologice nu mai pot fi date la o parte, chiar dacă simt că ar putea dormi și două zile dacă s-ar putea?
Asta până într-o zi, norocoasă, dacă cei doi își dau seama de ceea ce se întâmplă cu relația lor, sau nefastă, dacă nu și-au dat seama la timp și e prea târziu ca să mai repare ceva.
A fi părinte e o mare bucurie dar și o provocare continuă. E nevoie de implicare permanentă, de timp pentru a construi o relație bună cu copilul tău. Și faci asta cu multă pasiune știind cât de importantă e această construcție pentru viitorul copilului tău.
Din păcate, în multe cupluri, apariția copilului se reflectă în scăderea atenției pe care cei doi o acordă relației de cuplu. În primă fază sunt luați de valul noilor griji și responsabilități de a fi părinte, apoi e mai convenabil să-și împartă responsabilitățile casnice și, după o vreme, timpul pe care-l petrec doar ei doi ajunge să fie accidental sau de nevoie.
În fapt, există doar trei opțiuni: dacă nu e prea târziu fie repari relația, dacă e prea târziu divorțezi, dacă totuși relația îți satisface o nevoie de bază, la cere nu poți renunța, înșeli.
O să vorbesc în timp despre toate cele trei opțiuni, dar astăzi o să vorbesc despre ce poți face dacă ți-ai dat seama că mai ai o șansă.
Dacă treci prin așa ceva, e timpul să iei o decizie asupra ce anume vrei să faci. Și dacă decizia ta e că vrei să-ți repari relația, e timpul să faci niște schimbări. Și îți voi spune azi două lucruri concrete absolut necesare pe care ar trebui să le faci.
Și nu aș vrea să las acest moment să treacă fără să-ți vorbesc un pic de contractul pe care orice cuplu ar trebui să se întemeieze.
Eu nu cred că dacă ai avea de încheiat o afacere ”pe viață”, cu câștiguri sigure dar și cu pierderi, ai lăsa-o la un simplu ”vrei? – DA!”. Cu siguranță ai vrea să ai un contract foarte clar, cu drepturi și obligații din partea fiecăruia. Din păcate, în stilul nostru tradițional, la începutul unei relații nu există o asemenea ”contractare”. Așa că nu știi ce nevoi are partenerul tău, ce poate oferi în relație și ce anume din nevoile tale poate împlini.
Jacques Salomé are mai multe cărți unde poți citi despre comunicarea eficientă și despre contractarea în relația de cuplu.
Ei bine, poate a venit timpul să pui aceste întrebări, atât către tine, cât și către el. Dacă nu găsești momentul potrivit, sau nu-ți e confortabil s-o faci față în față, îi poți scrie, sau te poți înregistra, sau poți găsi o altă soluție potrivită pentru tine.
La final, vei ști care sunt nevoile tale în relație, care sunt ale lui, ce poate face el pentru a satisface din nevoile tale și ce poți face tu, la rândul tău.
Adică, dacă pentru el e important să te vadă zâmbind când vine acasă, crezi că poți face asta? Sau dacă pentru tine e important să te îmbrățișeze de două ori, crezi că i-ar fi greu s-o facă dacă știe că e important pentru tine?
Și alegeți împreună care-s pașii concreți în acest sens.
Și fără multe planuri mărețe, de vacanța vieții într-un loc exotic. Doar plecați împreună. Fără să faceți mare lucru. Doar fiți atenți unul la altul, la ce vă doriți, la ce vă face fericiți împreună, la ceea ce ați pierdut pe drum și poate vă apare din nou în cale.
Conform unui studiu făcut în 2012 de Universitatea din Virginia – National Marriage Project, cuplurile care petrec timp doar ei doi au o rată de divorț foarte mică și declară că au un nivel ridicat al satisfacției sexuale, al comunicării în cuplu și al implicării în relația de cuplu.
Sunt sigură că te întrebi cum explici această necesitate copilului, care până acum s-a obișnuit că tot timpul liber și toate vacanțele vi le petreceți împreună?
Ei bine, a venit timpul ca, prin exemplul propriu, copilul tău să învețe un model sănătos de a relaționa.
Degeaba îi spui copilului tău să fie atent la nevoile proprii și să fie independent, dacă el vede la voi, părinții și modelele lui, că nevoile proprii nu sunt importante. Copilul învață în primul rând prin imitație și, dacă el te vede pe tine nefericită în relație, va învăța un model de relaționare asociat cu nefericirea. Și va căuta relații în care să fie nefericit.
E ăsta un motiv bun să cauți o metodă să explici copilului tău că adulții au nevoie de timp doar pentru ei și că nevoile tale și ale relației tale de cuplu sunt importante?
Pentru că singurul lucru pe care-l vrea copilul tău de la părinții lui este să fie fericiți.
Ce mai aștepți?
Cu drag,
Alina
PS Nu uita, dacă nu ai făcut-o încă, poți descărca de aici ghidul gratuit, ca să afli cum să eviți micile neînțelegeri care distrug chiar și cele mai faine relații!
Află în 3 pași cum trebuie să-i vorbești celui de lângă tine, ca să te și audă.
Ce mai pot face pentru relația mea?