Adevărul e că toți ne mai certăm din când în când. Cât de tare? Cât de des? Din nimicuri sau din chestii serioase? Aici e diferența dintre cei care au o relație de cuplu fericită și cei care mai speră încă.
Hai să vedem care sunt cele mai comune motive de ceartă în cuplu și cum să faci să le eviți! Căci, dacă nu mai ajungi la conflict din motive mici, când vei avea un motiv serios de ceartă, nu vei mai fi golită de înțelegere și empatie și vei fi capabilă să faci față situației cu mai multă maturitate. Astfel încât, chiar și cu o ceartă din când în când, relația ta de cuplu să fie una fericită.
Ideea e că, după o certă cu partenerul tău, te simți golită, nu știi cum naiba ai făcut să ajungi din nou aici și ai da orice să nu mai treci iar prin asta. E super nasol!
E clar că nimănui nu-i place să se certe, dar totuși, din când în când nu poți evita. Bine, nu mă refer aici la cei care au relații toxice. Și dacă ai o asemenea relație, te sfătuiesc să pleci de acolo cât mai repede. Dar pentru noi celelalte, care ne mai certăm cu partenerul din când în când, vreau să-ți spun că există soluții pentru a te descurca onorabil în asemenea situații.
Nu-ți spun că nu o să te mai cerți niciodată. Nici n-ar fi constructiv s-o faci.
Îmi amintesc de o poveste pe care am citit-o despre o tipă care a avut o relație de foarte mulți ani în care nu se certa cu partenerul ei. Avea credința că a te certa e nepoliticos și că scoate ce-i mai rău din oameni. Și pur și simplu înghițea ceea ce nu-i convenea și evita conflictele cât putea. Până într-o zi când, balonul a ajuns atât de umflat încât nu a mai rezistat și au ajuns la divorț.
Ea a început să facă terapie și, în timp, a ajuns să aibă o nouă relație. Numai că, între timp, ea a învățat că a te certa nu e neaparat nepoliticos și nici nu scoate mereu ce-i mai rău din oameni. Numai că e nevoie ca cei doi să fie suficient de dezvoltați personal, ca să poată susține conflictul și să înțeleagă rolul și dinamica acestuia. Și să privească situația cu mai multă maturitate și înțelegere.
Ține minte că o ceartă poate avea un rol constructiv și, dacă înghiți totul fără să dai afară, s-ar putea să ajungi să ai o relație toxică și atunci vezi ce am scris mai sus că trebuie să faci!
Dar astăzi vei vedea cum să ajungi la ceartă din ce în ce mai rar, atunci când chiar ai un motiv serios s-o faci. Hai să vezi ce să faci astfel încât certurile mici să nu se transforme în conflicte care-ți strică relația de cuplu.
Deci, la treabă!
Primul pas e să descoperi care sunt cele mai comune motive de ceartă în cuplu. Și mă voi referi la acele mici motive neînsemnate, dar care iau amploare și se transformă în adevărate conflicte. Căci, de multe ori, nici nu-ți mai amintești de la ce ați început, nu-i așa?
Voi începe cu un motiv pe care l-am întâlnit la mulți dintre prietenii mei și, ultima dată foarte curând. Eram la restaurant și când să plecăm acasă, prietenul nostru a vrut să cheme un taxi, dar nu știa adresa exactă la care eram. Și a început să caute pe net. Soția lui i-a zis că, în loc să caute, ar fi bine să întrebe un chelner. Nu s-au certat prea tare, pentru că el a găsit repede ce căuta și a rezolvat problema.
Dar micul motiv de ceartă a fost că el a vrut să rezolve singur situația, fără să accepte calea mai ușoară.
Dar adevărul aici e că un bărbat nu vrea sfaturi de la tine– el vrea să rezolve problema singur. Vrea să-l crezi în stare!
Ce poți face ca situația să nu escaladeze? Păi, cel mai simplu e să ții minte că:
Și ce dacă pierdeți mai mult timp și tu ai o soluție mai bună? E mai important să ai dreptate sau să eviți o certă care poate lua amploare?
Am auzit multe cupluri care se ciondănesc pentru că ea petrece mai mult timp decât e dispus el să aștepte ca să fie gata pentru o ieșire.
De obicei, după ce el este gata, o întreabă pe ea cât mai durează, iar ea zice 5 minute. După 5 minute, el apare iar cu aceeași întrebare, iar ea are același răspuns. Și de aici până la a pleca supărați din casă e doar un pas. Și dacă această neînsemnată certă este aproape de a umple paharul, iaca și scânteia care aprinde focul.
Ce poți face? Păi tu, draga mea, nu mai spune că ai nevoie de doar 5 minute să fii gata când știi clar că doar rimelatul îți ia mai mult de 5 minute. Zâmbește-i șiret și spune-i că va vedea cu siguranță când vei fi gata. Și … nu exagera!
Iar el n-ar strica să-și amintească începutul relației voastre, când nu-l deranja chiar așa de mult să te aștepte. Cum ar fi să-și reactiveze curiozitatea și iubirea pe care le avea atunci și să aibă răbdare. Și chiar l-ar ajuta să-și găsească ceva de făcut în timp ce tu te pregătești, cum ar fi un mic joc sau un episod din filmul lui preferat.
Chiar întotdeauna ai dreptate?
Ține minte că nimănui nu-i plac astfel de oameni. Cu atât mai puțin să aibă o relație cu astfel de oameni.
Dacă ești așa, poate te gândești un pic la tocmai ce am zis. Dacă partenerul tău e așa, când face pe deșteptul, doar zâmbește-i și nu încerca să-i demonstrezi că nu are el dreptate ci tu, pentru că atunci cazi în capcana ”eu am întotdeauna dreptate”. Cu timpul va vedea că nu are cui să demonstreze nimic și cel mai probabil se va schimba.
Cam astea au fost cele mai comune motive de ceartă în cuplu, iar la final, aș vrea să te întreb cât de des ți se întâmplă să te cerți din cauzele pe care ți le-am spus? Și mai vreau să-mi spui cât de des se transformă aceste mici certuri în adevărate conflicte? Sau poate că rămân doar certuri mici? Sunt curioasă!
Cu mult drag,
Alina
PS Nu uita, dacă nu ai făcut-o încă, poți descărca de aici ghidul gratuit, ca să afli cum să eviți micile neînțelegeri care distrug chiar și cele mai faine relații!
Află în 3 pași cum trebuie să-i vorbești celui de lângă tine, ca să te și audă.
Ce mai pot face pentru relația mea?