Bine te-am regăsit!
Zilele trecute am primit un email care începea așa cum încep mulți clienți de-ai mei când vin la o ședință de coaching:
”Nu știu ce se întâmplă. S-a schimbat foarte mult de la începutul relației noastre. Vreau să fie totul ca la început!”
Ți se pare cunoscut? Ai fost în situația în care nu-ți place cum e și voiai ca totul să fie ca înainte?
Hai să vedem cum arată o situație pur ipotetică (nici nu m-am gândit la tine sau la mine!).
La început ești super încântat de relația ta (ți-a pus Dumnezeu mâna în cap, ce mai !), dai totul pentru ea, dar și celălalt îți oferă totul. Super tare! În timp, te obișnuiești cu starea asta iar fiorul de la început se consumă, încet dar sigur. Nu acorzi nicio atenție menținerii acelui sentiment. Nu ai timp, ai probleme la serviciu, copii, etc. Consideri că totul trebuie să vină de la sine.
Mai târziu, chiar și plăcerea se epuizează și ajungi să fii nemulțumit. Și nu știi cum să aduci înapoi fericirea de la început.
Mai mult, în timp, atingi pragul când situația devine intolerabilă, te hotărăști să faci ceva și, cel mai la îndemână, îți e să dai vina pe celălalt.
Dar nu ești numai tu. E ca un meci de tenis, în care aruncați vina de la unul la celălalt, pentru că și la partenerul tău se desfășoară același mecanism.
Mecanismul care dăunează grav unei relații. Vrei ca totul să fie ca la început și nu știi a cui e vina că nu se întâmplă lucrul ăsta.
Vestea proastă e că așa nu se rezolvă nimic. Nu e de mirare că, după o vreme, atât unul cât și celălalt renunță și suferă în tăcere. În loc să stabilească o schimbare, acest meci de tenis încearcă doar să dovedească cine e vinovat.
Dar eu vin și te întreb: tu ești la fel ca la început? Nu te-ai schimbat deloc? Sau mai bine zis, nu ai evoluat deloc?
Dacă te interesează mai mult să ajungi să ai ceea ce îți dorești, decât cine e vinovat, vestea bună e că există un set de întrebări pe care ți le poți pune ca să oprești acest mecanism.
Aceste 6 întrebări e nevoie să ți le pui singur și (dacă poți!) să fii sincer când îți răspunzi.
1. Ce îmi doresc în schimb?
2. Cum va fi atunci când voi obține ceea ce vreau?
3. Dintre toate resursele pe care le am, ce anume pot folosi cel mai bine ca să obțin ceea ce vreau?
4. Cum am mai reușit ceva de acest gen înainte?
5. Care e primul și cel mai mic lucru pe care-l pot face ca să ajung să schimb acestă situație așa cum doresc?
Și cea din urmă dar poate cea mai importantă:
6. Cum știu că am obținut ceea ce mi-am dorit?
După cum observi toate întrebările se referă la tine. Exact, schimbarea începe de la tine. Acum vorbim despre tine. Dacă te interesează, data viitoare îți voi arăta care este modalitatea de a lucra împreună cu partenerul tău dacă amândoi vă doriți acestă schimbare.
Revenind acum la schimbarea care începe de la tine, vreau să-ți spun că există două aspecte, dintre care unul, foarte important, e păstrarea a ceea ce ai acum.
Din păcate, lucrul ăsta e pierdut din vedere de cele mai multe ori când ne gândim la schimbare. Ne gândim că trebuie să schimbăm totul și uităm de ceea ce ne face plăcere în situația actuală.
Schimbarea trebuie să-ți aducă beneficii dar, pentru a fi în viitor mai bine, nu trebuie să vezi trecutul ca pe o pierdere. Pentru a-ți fi mai bine nu trebuie să renegi ceea ce ai fost până acum. Nici nu-ți dai seama cât de mult te poate împiedica o asemenea credință.
Trebuie doar să-ți dai seama ce anume e bun în prezent, să păstrezi acele lucruri și să le schimbi doar pe cele care nu-ți plac.
Adică, așa cum ziceam la început, ai grijă la ce renunți!
Use it or throw it!
Cu mult drag,
Alina
PS. Nu uita! Data viitoare, despre cum îl poți schimba și pe cel de lângă tine ca să ai o relație așa cum îți dorești. Până atunci, aștept să-mi spui cum au fost răspunsurile tale la întrebările de mai sus.
Ce mai pot face pentru relația mea?